Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy édes hagyomány –A nyirádi cukorperec

A nemzeti érték megnevezése: Egy édes hagyomány -A nyirádi cukorperec

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása: kulturális örökség

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:  8454 Nyirád

A javaslatot benyújtó neve: Kocsis Tamásné

A települési értéktárba kerülés időpontja: 2020.október 7.

article preview

A cukorperec szinte elengedhetetlen része volt Nyirádon a lakodalmaknak és a húsvéti ajándéknak. Ezért egy olyan édes hagyomány, amely sok-sok nyirádi szívének a mai napig kedves emlék.

Ha egy kicsit kitekintünk, láthatjuk, hogy nem messze Nyirádtól, a közeli térségben is ismert édesség. A XVIII. század végén, XIX. század elején készítették először a Kis-Balaton környékén, s akkoriban annyira elterjedt volt, hogy szinte minden faluban volt legalább egy perecsütő asszony. Nyirádon is nagy hagyománya alakult ki a cukorperec sütésnek. Jellemzően a lakodalmak édessége volt. Amikor az ifjú pár és a násznép vonult végig a falun a lányos háztól a templomhoz, útközben a „leskelődőket” megkínálták borral, pálinkával, süteménnyel. Ezeknél a kínálásoknál a cukorperecet örömmel adták, fogadták. Majd a megterített asztalokon a süteményes tál dísze volt a hófehérbe „öltöztetett” perec.

cukorperec-kocsis-tamasne-konyhajabol.jpgMásik alkalom a Húsvét volt. Tavasszal az alapanyag fő eleme a tojás biztosítva volt, a kevesebb kerti munka is lehetőséget adott, hogy ezt a munkaigényes édességet elkészítsék. Húsvétkor a keresztszülő ajándékkal kedveskedett a keresztgyermekének addig, amíg az meg nem házasodott. Ennek az ajándéknak szinte elengedhetetlen része volt egy szép mázas, cirmos cukorperec. Az elmúlt évtizedekben jellemzően már csak a húsvéti ajándék kísérője volt, valamint kedves csemege az ünnepi asztalon.

Ez a tészta/sütemény nemcsak különleges, hanem kényes is, sok gyakorlat szükséges az elkészítéséhez. Nem émelyítően édes, habár a neve alapján úgy gondolhatjuk. A lelke a jó minőségű alapanyag és tökéletes sütő, de ne felejtsük el, hogy fontos a sok-sok gyakorlás éveken keresztül. Kell hozzá sok, friss tojás, étolaj, liszt, szalalkáli, jófajta erős pálinka, édesítő pötty. Mindezt összedagasztjuk, szeleteljük, formázás után óvatos mozdulatokkal koszorúformára fonjuk, majd forró sütőben sütjük. Amikor megsül, könnyű lesz, akár a sült hab. A sütőből kivéve, ha kiült, lesöpörjük róla lisztet és már jöhet is cukormáz. A kenéshez a tojásfehérjét porcukorral, gőz fölött verjük fel, egy-két csepp citrommal vagy ecettel, hogy még csillogósabb legyen. A tészta törékeny ezért óvatosan kell vele bánni. Egy fél nap alatt megszárad a máz, és fogyasztható. Hetekig, hónapokig eláll.

cukorperec-mazasan-2..jpgA receptek minimálisan eltérnek egymástól, egy-egy családon belül adják tovább a bevált receptet, de szomszédok, barátok közt is vándorolnak a kipróbált receptek. Mivel a sikeres készítés sok mindentől függ, ezért nem általánosíthatjuk a receptet.

Összeállította: Kocsis Tamásné

 

A nyirádi  húsvéti cukorperec

(Kocsis Lajosné Jolán néni receptje alapján)

 

Tészta: 3 tojás sárgát és 3 egész tojást habosra keverek (gépi habverővel), hozzáadok 5 evőkanál étolajat, ezzel is habosra keverem. Jól feljön, szinte nyers piskóta színe, állaga lesz. Közben: 4 evőkanál pálinkában (csakis házi, szolid illatú, kb. 48 fokos) felolvasztok 15 szem édesítőt. Az édesítős pálinkát fokozatosan hozzá adom a habhoz, utána kb. még 5 percig keverem. Fokozatosan adom hozzá a kb. 25-30 dkg lisztet, mint a piskótához, 1 teáskanál szalalkálit. Ameddig lehet, habverővel keverem, ha már nehezen megy, akkor a dagasztó szárra cserélem a habverőt. A liszt mennyisége függ a tojás nagyságától. Annyi lisztet adok hozzá, hogy egy keményebb nokedli tészta állagú legyen, „szálasan elválik az edény falától” (Anyósom, Kocsis Lajosné így tanította).  

A sütőt előre bemelegítem 230 fokra, nagyon fontos, hogy a sütő forró legyen.

A tésztából, gyúródeszkán téglalapot (kb. 30x12 cm) formálok kézzel, én nem sodrom. A formázáshoz sok lisztet kell használni, ami a sütés után lesöpörhető róla. A téglalapot 6 egyenlő részre jelölöm, vágom. A kis téglalapokat hosszába félbehajtom, majd kis kört formálok belőle. Lisztezett sütőlapon sütöm. Az első 15 percben nem szabad a sütőajtót kicsit sem kinyitni, mert akkor összeesik. 15 perc után fokozatosan csökkentem a hőfokot kb. 5 percenként 180-140-100 fokra. Ha megsült, és egy kicsit megégett, azt késsel levágom (nem baj, ha kicsit sültebb, inkább, mint hogy nyers maradjon!! J

Cukormáz: Egy adaghoz elég a 3 tojásfehérje, hozzá adok 8-10 dkg porcukrot tojásonként (25-30 dkg) a tojás nagyságától függően, 3-5 csepp citromlevet, vagy ecetet. Hidegen összekeverem, majd gőz fölött kemény habbá verem. Ezzel a mázzal kenem be a kihűlt pereceket. Nekem jobban tetszik, ha „cirmos”, és nem egyenletesen, összefüggő cukor van rajta. Kb. 4-5 óra alatt rászárad és kész is!!!  Ha van bevált mézeskalácsmáz recepted azt is használhatod a mázazásra! J

Sokáig, akár hónapokig eláll, habár nálunk, mindig gyorsan elfogy! J

Sok sikert, jó sütést!

 

JAVASLAT szövege letölthető

FALUNAP-ÉRTÉKNAP 2020. KIÁLLÍTÁS anyaga letölthető

 

A mappában található képek előnézete Egy édes hagyomány –A nyirádi cukorperec

 


Utolsó képFacebook


Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 30100
30 nap: 372
24 óra: 13